27 Mayıs 2011


Bosna'da bir nesil yok edilmiş. Orta yaş insan görmek çok zor. Sadece yaşlılar, gençler ve çocuklar var. 35-50 yaş arası insan görmek pek mümkün değil. Ziyaret ettiğimiz köylerden birinde, 3 aylık bebekten, 85 yaşına kadar olan yaşlıların hepsi, köy camisinde toplanıp, bütün pencere ve kapıları zincirlenerek ateşe verilmiş. Bu sırada caminin ikinci katına çıkıp, camdan atlayan bir kadın kurtulmuş ve bacağı kırık bir vaziyette üç gün düştüğü yerde kalmış. Ve köy camisinden günlerce yanan insanların yağları akmış, bir de yanık kokuları..Caminin bir kısmında şu an vahşetin fotoğrafları sergileniyor ve bakamıyorsunuz. 

Fotoğraflı mezar taşı Müslüman mezarlığında yatan bir Sırp vatandaşına ait. Yıllarca kardeşçe, arkadaşça yaşadığı Boşnaklara neden bu zulmün yapıldığını bir türlü anlayamamış. Ve Sırpların yanında değil Boşnak kardeşlerinin yanında savaşmak istemiş. Savaş sırasında ölürse Müslüman mezarlığına gömülmek de kendi vasiyetiymiş. Bosna'da her yer çiçekler içinde. Mezarlıklar da dahil. Bir de çok acı olan "Pazar Yeri" katliamı var. Anlaşmaya göre sabah 5-7 arası ateşkes olan zaman dilimi. Ve insanlar bu saatlerde  pazar alışverişlerini yapıp, evlerine dönecekler. Ama caniler anlaşma filan dinlemiyor. Sırp generalin emriyle sivillere yönelik saldırı gerçekleşiyor ve 68 kişi orada paramparça oluyor. 100'den fazla yaralı insan. Gözlerinden akan yaşa kan karışmış çocuklar. İnsan denilen varlığın bu kadar acımasız, merhametsiz, kötü olabilmesini anlamak çok güç.  




Bu arada bilge kral Aliya İzzetbegoviç'in kabrini ziyaret etmeyi de ihmal etmedik. Avrupa'nın gözü önünde yapılan bu soykırımı Aliya'nın sözleriyle özetleyip bitireyim; "Ben Avrupa'ya giderken başım önümde eğik gitmiyorum. Görüyorsunuz, Allah bizi zor bir imtihandan geçiriyor. İnsanlarımız boğazlanıyor.Kadınlarımız ve çocuklarımız öldürülüyor, camilerimiz yıkılıyor ve biz, ne onları ne de kadınlarını ve çocuklarını öldürmek, kiliselerini yıkmak istiyoruz. Kazanacağız; çünkü öteki dine, öteki ulusa ve öteki politik duruşa saygılıyız. Çünkü aklı başında dürüst insanlarız."



4 yorum:

  1. yapilanlar insanlik disi ne aci...simdi bile gunumuzde gizliden bu tarz katlianlari yurutenler hala maalesef var :(

    guzel bir gezi olmus merak ettim bende bakalim bizde gideriz elbet...

    YanıtlaSil
  2. Ahh ne acıydı yarabbim yaşadıkları çok dinledim tv de yaşayanların anlattıklarını biz dinlerken dayanamıyorduk onları düşünemiyorum bile.Rabbim öyle büyük ki yaşanılanların karşılığında onları cennetle ödüllendirir inşaAllah.
    İnsanoğlu kadar dünyada vahşi bir yaratık daha yoktur.Dualarımızdan onları ve tüm dünyada vahşet ve işkenceye tabi tutulanları esirgemeyelim.
    Hayırlı Cuma'lar kardeşim.

    YanıtlaSil
  3. yaşayıp şahit olmadık ama dinlemek bile ürpertici ve üzücüydü:( harika görüntüler

    YanıtlaSil
  4. Canım Benim çok mütesir olarak bir kez daha yaşadım o günlerin acısını. Daha önce tvleri izlerkende çok kötü oluyordum şimdide. Allahcc bir daha vahşet yaşatmasın din kardeşlerimize.Sabırlar versin kalanlara. Teşekkürler bir kez daha hatırlattığın için. Köprü doğa ve anlatımın harika. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil